Vanliga frågor

 
 
28/5000
 
 

Och svaren på det

Sedan oktober 2017 har ”Harvey Weinstein-skandalen” satt världens fokus på sexuella övergrepp genom hashtagen #MeToo. I Sverige har debattens vågor gått mycket höga, och därför skall en samtyckeslag träda i kraft i juli 2018. Lagen säger att man aktivt måste be om tillstånd för en sexuell kontakt, och att båda sexpartners måste ha givit sitt uttryckliga samtycke. I annat fall kan straff utdömas för våldtäkt, även utan synliga inslag av hot eller våld. Detta skall gälla för personer som inte känner varandra, men också för långvariga förhållanden inkl. äktenskap, och i samma utsträckning för hetero- och homosexuella kontakter. Ett muntligt samtycke skulle kunna räcka men den som vill vara säker dokumenterar samtycket på ett varaktigt sätt. Ur detta föddes idén om en snabb, mobil och flexibel dokumentationsmöjlighet med hjälp av en app.

Sveriges statsminister säger: ”Sex måste vara frivilligt, och är det inte det, så är det olagligt!” Det skall här göras skillnad mellan oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp, med fängelsestraff som påföljd i upp till fyra år. Han säger dessutom att syftet med lagen är att få männen att tänka om.

Även utan lagbestämmelser kan användningen av appen få mannen att fundera på temat ”sexuellt utnyttjande”. Impulser kan genereras till ett mer aktsamt och respektfullt bemötande av kvinnor vid sexuella initiativ. Kravet på ett tydligt samtycke skall skydda kvinnan mot otäcka överraskningar.

 

I och med användningen av appen kan mannen vara säker på att kvinnan verkligen vill ha sex, och att inget missförstånd föreligger. Dessutom kan appen användas som flirtverktyg på ett lekfullt sätt.

 

Ja, alltid. Ett ”nej” är alltid ett ”nej”.

Det finns tyvärr ingen lag och ingen app som kan sätta stopp för sexualförbrytare. Men appen kan definitivt hjälpa till att få ner antalet sexuella övergrepp p.g.a. feltolkade signaler.

Oberoende av vald samtyckesmetod lagras den endast i personens egna enhet. Om man så önskar kan dokumentationen vidarebefordras till en av den andra partnern angiven e-postadress i krypterad form.

 

”I willl-appen” ger möjlighet till sociala och romantiska kontakter. Därför finns det följande fråge- resp. bekräftelsemöjligheter i appen:

  • Vänskapsförfrågan
  • Relationsförfrågan
  • Förlovning – frieri och accepterande

Dessa varianter kan postas på sociala media-plattformar, till skillnad från ”Samtycke till sex”.

How

it works

Die Funktion der I Willl App ist sehr einfach!
Finde heraus, wie es funktioniert.

You get the I willl app
on the App Store and on Google Play.

 

Coming soon!

Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.